top of page
Problemformuleringslogbog

 

I det følgende er der en oversigt over, hvorledes problemformulering samt undersøgelsesspørgsmål har ændret sig undervejs i projektet.

 

Sammenhæng mellem læringsmål, projektarbejde og problemformulering

 

I det følgende præsenteres overvejelser omkring de opstillede læringsmål for dette 7. semesterprojekt på Læring & Forandringsprocesser. Først kobles en sammenhæng mellem læringsmålene og selve processen og refleksionerne omkring udarbejdelsen af projektet. Slutteligt beskrives, hvorledes disse læringsmål stemmer overens med projektets problemformulering.

 

Afgrænsning

 

Vi har valgt at arbejde med et ensidigt fokus på lederen af organisationen af forskellige årsager. Her først og fremmest qua vores interesse for netop ledelse, men ligeledes grundet ressource- og tidsmæssige årsager. På baggrund heraf har vi afgrænset os fra at brede det holistiske perspektiv ud, således, at medarbejdere, øvrige mellemledere etc. blev inddraget - eksempelvis via en organisationskulturanalyse. Hermed ville der være mulighed for at dykke dybere ned i casen ved at inddrage forskelligartede perspektiver på den samme situation. Herudover har vi afgrænset os fra at inddrage Knus Illeris' kobling mellem læring, transformativ læring og identitet, idet vi rent pladsmæssigt i projektet ikke synes, at denne yderst interessante vinkel kunne kortes så meget ned, at det kunne risikeres, at vigtige og afgørende budskaber og pointer blev negligeret - blot på grund af pladsmangel. 

 

Ligeledes har vi undladt at inddrage emner som personlig ledelse, autoritet i ledelse, det grænseløse arbejdsliv og, hvorledes en leder kan skelne mellem sin rolle, person og funktion. 

 

 

Metodeovervejelser

 

Ganske tidligt i processen blev vi klar over, at vi ønskede at udføre semi-strukturerede interviews med henholdsvis lederen og souschefen, hvortil det ligeledes hører, at vi har arbejdet ud fra en overordnet casestudiestrategi. Hermed har den kvalitative metodik været central og afgørende for de resultater vi fra start ønskede at få, og som vi nu efter projektets afslutning, synes, at vi har fået.

 

Vi har undervejs overvejet, hvorledes det ville tilføre noget til projektet at få medarbejdernes perspektiv på forløbet, der har udspillet sig i organisationen. Tanken var at udforme et spørgeskema, der ville blive sendt ud til alle medarbejdere i organisationen. Ligeledes overvejede vi, hvorvidt disse skulle være anonyme eller ej, da vi så en klar fordel i at kunne lave et opfølgende  interview med de medarbejdere, der i høj grad havde været påvirket af situationen og som derved kunne bidrage med noget i form af deres oplevelser. Dog valgte vi relativt hurtigt at centrere vores fokus omkring lederen, hvorfor inddragelsen af medarbejderne ikke længere var relevant.

 

Litteraturovervejelser

 

I takt med udviklingen i projektets fokus, har vi løbende læst og været omkring en hel del forskelligt litteratur, alt efter de forskellige kernetemaer, der har været centrale undervejs. Indledningsvist fandt vi stor inspiration i Betina Rennison og Klaus Klaudi Klausens bøger om offentlig ledelse, samt forskellige ledelsesbøger af Paula Helth. Vores endelige litteraturliste er dog endt således:

 

Bøger:

 

Antoft m. fl. (2012): Håndværk og horisonter. Tradition og nytænkning i kvalitativ metode. Syddansk Universitetsforlag, 1. udgave 

 

Bryman, Alan (2012): Social research methods. Oxford University Press, 4. udgave

 

Darmer, Per (2012): Empirisk fænomenologi, i Nygaard, Claus (Red.) (2012): Samfundsvidenskabelige analysemetoder. Samfundslitteratur, 2. udgave

 

De Vaus, David (2001): Research design in social resarch. Sage Publications, reprinted 2011

 

Elmholdt, Claus, Hanne Dauer Keller & Lene Tanggaard (2013): Ledelsespsykologi. Samfundslitteratur, 1. udgave

 

Fredslund, Hanne (2012): Den filosofiske hermeneutik – fra filosofi til forskningspraksis, i Nygaard, Claus (2012): Samfundsvidenskabelige analysemetoder. Samfundslitteratur, 2. udgave

 

Illeris, Knud (red.) (2007): Læringsteorier – 6 aktuelle forståelser. Roskilde Universitetsforlag.

 

Illeris, Knud (2013): Transformativ læring og identitet. Samfundslitteratur, 1. udgave

 

Kvale, Steiner og Svend Brinkmann (2008): Interview - Introduktion til et håndværk. Hans Reitzels Forlag, 2. udgave

 

Mezirow, Jack (2006): Tranformativ læring – overblik, svar på kritik, nye perspektiver, i Illeris, Knud (red.) (2007): Læringsteorier – 6 aktuelle forståelser. Roskilde Universitetsforlag.

 

Mezirow, Jack (1990): Hvordan kritisk refleksion fører til transformativ læring, i Illeris, Knud (red.) (2012): 49 tekster om læring. Samfundslitteratur, 1. udgave

 

Paludan-Müller, Lars (2012): Arbejds-, organisations- og ledelsespsykologi. Frydenlund, 2. udgave

 

Rennison, Betina Wolfgang (2011): Ledelsens genealogi. Samfundslitteratur, 1. udgave

 

Schmidt-Hansen & Aalund (2005): Kampen for autonomi – offentlig ledelse i krydspres. Jurist- og Økonomiforbundets Forlag, 1. udgave

 

Thisted, Jens (2013): Forskningsmetode i praksis – projektorienteret videnskabsteori og forskningsmetodik. Munksgaard, 1. Udgave

 

 

Artikler:

 

Mezirow, Jack (1994): Understanding Transformative Theory. Adult Education Quarterly, Volumen 44, Number 44

 

 

Internetkilder:

 

Videncenter for arbejdsmiljø, lokaliseret 1.12.2014

http://www.arbejdsmiljoviden.dk/Viden-om-arbejdsmiljoe/Fysisk-arbejdsmiljoe

 

b, Videncenter for arbejdsmiljø, lokaliseret 1.12.2014

http://www.arbejdsmiljoviden.dk/Viden-om-arbejdsmiljoe/Trivsel

 

Arbejdstilsynet, lokaliseret 1.12.2014

http://arbejdstilsynet.dk/da/arbejdsmiljoemner/laes-ogsaa/handbog-om-psykisk-arbejdsmiljo.aspx

 

Supplerende litteratur:

En undersøgelse lavet af Væksthus for Ledelse fra 2008 understøtter i høj grad projektets centrale pointer omkring nytilkomne offentlige ledere og deres mulige udfordringer i deres nye stilling og anvendes aktivit i relation til vores centrale pointer til den mundtlige eksamen. 

 

Lederweb, lokaliseret 12.01.2015

http://www.lederweb.dk/ImageVault/Images/id_41318/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

 

 

bottom of page