top of page
Projektbeskrivelse

 

Problemstilling

Når den offentlige debat lander på emner om trivsel og arbejdsmiljø er det i langt de fleste tilfælde anskuet fra et medarbejderperspektiv. Det forekommer paradoksalt, at lederens trivsel ikke indgår i selvsamme debat, i og med, at det er denne vedkommende, der er nøglen til medarbejdernes mulighed for trivsel på arbejdspladsen. Denne undring udspringer af et konkret kendskab til en organisation, hvor lederen af denne ved ansættelsen mødes af inkonsistente presfaktorer, der udfordrer lederens trivsel på stedet. Denne konkrete oplevelse fungerer som projektets case.

 

På baggrund af casen og de problematikker, der udspringer heri, ønsker vi at undersøge, hvilken betydning trivsel har for en given leder på en given arbejdsplads i henhold til dennes performance. Til dette formål læner vi os op af lektorerne Claus Elmholdt, Hanne Dauer Keller og Lene Tanggaards definition af trivsel, og hvilken betydning trivsel har for en aktørs mulighed for performance. Disse tre eksperter er alle anerkendte forskere og lektorer på Aalborg Universitet.

 

Til undersøgelsen knytter vi ligeledes en læringsmæssig dimension for at undersøge det læringspotentiale, der ligger i en udfordrende arbejdssituation. Hertil bliver Jack Mezirows teori om transformativ læring interessant at anskue problematikken ud fra. Jack Mezirow (1923 - 2014) var en anerkendt professor i voksenlæring ved Columbia Universitet, som udgav sine første værker i 1970’erne og har siden udviklet sine teorier i dialog med sine omgivelser, indtil hans sidste udgivelser i 2003. 

 

Idet transformativ læring beror på vigtigheden af at opleve mening i den situation, man befinder sig i – hvortil det kan tolkes, at de færreste oplever en følelse af mening, når de befinder sig i en kriselignende situation, hvilket vi argumenterer for, at lederen netop gør. Herfra må lederen søge at skabe mening på ny, hvortil transformativ læring kan være behjælpelig i forhold til at beskrive den læringsmæssige udvikling, der knytter sig til rejsen efter at skabe mening.

 

Hermed er de tre kernelementer vi er interesserede i at undersøge i indeværende projekt:

Trivsel, performance og transformativ læring.

 

Projektets problemformulering lyder som følger:

 

Hvilken betydning har trivsel for lederens mulighed for performance og læring?

 

Herunder følgende undersøgelsesspørgsmål:

 

  • Hvilken betydning har krydspres i relation til lederens trivsel og performance, som det fremgår i casen ”Ny leder i X Ungdomsskole”?

 

  • Hvordan kan lederens udfordrende arbejdssituation fortolkes i et transformativt læringsperspektiv?

 

 

Casen

Vores case omhandler en offentlig leder i en lokalafdeling i X kommune. Ved projektets begyndelse har lederen været ansat i 2,5 år. Forinden sin ansættelse har lederen været ansat i lignende regi, men uden formel lederuddannelse eller lederstilling. 

 

Den organisation lederen træder ind i er præget af stor uro blandt medarbejdere, ledere og brugere. 

Det bliver hermed lederens opgave at løsne op for de eksisterende problematikker og føre organisationen videre. Dette viser sig hurtigt at blive en omfattende opgave for lederen, der forinden sin ansættelse, ikke var varslet om organisationens forfatning. 

 

Lederen oplever høje forventninger fra sit personale om at løse konflikterne, samt et pres fra egne ledere om at udføre en økonomisk spareplan, som lederen ikke selv har haft mulighed for at påvirke.

Ydermere har lederen høje ambitioner og mål for sin nye rolle, hvilket tilsammen skaber et krydspres for lederen, der bliver svært for ham at løse, og i sidste ende medfører, at lederen kommer i en arbejdskrise, der påvirker ham både på arbejdet og privat. 

Lederen bliver fastholdt i denne krise, indtil en souschef ansættes knap et år efter han selv. Dette bliver starten på en opløsning af krisen, da lederen nu har en allieret at dele sit ledelsesansvar med, samt én at kunne sparre med. 

 

Casen udgør udgangspunktet for vores empiri, sammen med et semistruktureret interview af lederen. 

 

 

Konklusion

Ud fra projektets to delanalyser, der hver især søgte at besvare projektets to undersøgelsesspørgsmål, er det herefter muligt at konkludere på projektets problemformulering.

 

Trivsel har afgørende betydning for lederens mulighed for både performance og læring. Lederens mulighed for performance udfordres af de indre og ydre presfaktorer, som han oplever - hvilke vi sammenlagt definerer som krydspres. Disse krydspres påvirker leder i så høj grad at hans muligheder for performance, bliver stærkt begrænset, da hans overskud i situationen ikke rækker til at gennemføre den udvikling, han oplever som nødvendig for organisationen, men i stedet må fokusere på egen overlevelse i sin nye rolle.

 

Det har yderligere været interessant at se, hvorledes det ikke udelukkende er de ydre pres, der påvirker lederen, men i høj grad ligeledes vedkommendes egne forventninger og forestillinger, der danner et indre pres, hvor sammenstødet mellem disse ydre og indre pres udfordrer lederens trivsel betydeligt. Hermed mener vi, at de indre pres bør figurere som et centralt element i den eksisterende teoretiske forståelse af krydspres, der har et ensidigt fokus på de eksterne presfaktorer.

 

Vi har i projektets analyse påvist, hvordan lederen ender i mistrivsel på grund af de oplevede krydspresfaktorer. På baggrund af den situation lederen nu befinder sig i, bliver det interessant at undersøge de muligheder for læring, der opstår i en sådan udfordrende periode.

Hertil er vores konklusion, at transformativ læring er et glimrende redskab til at anskue en længerevarende mistrivselssituation, idet den transformative læringsproces netop formår at tilbyde et perspektiv, hvor det negative i arbejdssituationen anskues i forhold til en positiv udvikling. I en mistrivselssituation, kan transformativ læring være en oplagt mulighed til at komme endeligt ud af situationen, mens der samtidig udnyttes det læringspotentiale, der ligger heri.

 

Ydermere er det blevet analyseret, hvorledes den transformative læring først er mulig, når lederen oplever en mindre grad af mistrivsel, hvilket sker ved ansættelsen af den nye souschef. Souschefen opfylder lederens behov for sparring, anerkendelse og gode sociale relationer. I den transformative læringsproces vi ser hos lederen, bliver det essentielle, at lederen formår at udvide sine referancerammer, for derigennem at skabe ny mening. Heraf er lederens referencerammer blevet mere indsigtsfulde og reflekterende, hvilket bevirker, at lederen i dag trives og performer mere optimalt. 

                  

Vi har undervejs i projektet udviklet en forståelse af kerneelementerne:

Trivsel, performance og (transformativ) læring, som en treenighed, der alle har en intern relation, dog med forskellig styrke i tilknytningen. Dette er illustreret i følgende model:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herudfra konkluderes det, at alle tre elementer har betydning for lederen, men at trivsel bliver det ramme-sættende element, der bliver afgørende for, hvilken performance og læring, der er mulig for lederen.

 

Resultatet af vores analyse, er en stærk relation mellem henholdsvis trivsel og performance, samt trivsel og læring, som tydeligt illustreres i de to delanalyser. Sammenhængen mellem performance og læring er mindre signifikant end de øvrige relationer i treenigheden, idet læring skaber en forudsætning for optimale performance muligheder, men er ikke i ligeså høj grad en forudsætning, som det ses med trivsel.

Afslutningsvist kan vi heraf konkludere, at treenigheden, bestående af henholdsvis trivsel, performance og læring, er central i ledelsesforståelsen, grundet den interne interdependens. Hermed bør ledertrivsel forstås som et centralt og afgørende element i organisationslivet. 

bottom of page